Når jobbintervjuet kommer… Hva gjør jeg?

Når en er jobbsøker vil de aller fleste søknadene ende med et avslag. Da er det viktig å se over søknaden og finne ut hvorfor du ikke ble kalt inn. Men etterhvert vil noen søknader føre en til et jobbintervju. Da er det helt avgjørende at en har forberedt seg tilstrekkelig. Jeg vil gi deg noen raske tips til forberedelsen, og noen linker til gode hjelpemidler.

Et jobbintervju krever noen forberedelse. Den tidligere skuespilleren Michael Port, forklarer hvordan et jobbintervju er en kunstig setting hvor det forventes at en opptrer på en bestemt måte. Som skuespiller viser han hvordan performativmetode kan hjelpe en å få frem de sidene en har å tilby og å dempe de sidene som ikke er relevante for den bestemte situasjonene. Han illustrerer hvordan skuespill ikke handler om å itre en kunstig eller overfladisk rolle, men at alle mennesker bærer et spekter av kvaliteter og erfaringer som en skuespillermetode kan dyrke frem. For mer utfyllende innføring anbefaler jeg deg å lese boka «Stealing the Show» av Michael Port, den er både lettlest og og veldig lett å relatere til hverdagssituasjoner.

Jeg tror at Port har et godt poeng. Som regel er kandidatene som blir innkalt til intervju ganske like i sine kvalifikasjoner, men det som skiller dem er gjerne hvordan de selger sine kvaliteter og perspektiver. Derfor starter gjerne forberedelsene med å identifisere hvilken kompetanse du har, hvordan du vil løse arbeidsoppgavene og hvordan din personlighet vil være med å påvirke arbeidet og arbeidsmiljøet. For å kunne gjøre dette må du sette deg ned og forsøke å strukturere det du ønsker å formidle på intervjuet.

 

4

Ta kontroll over intervjusituasjonen

Nå tenker du kanskje at du ikke kan føre intervjuet eller at det er arbeidstakers rolle, men sannheten er at du ofte får et stor spillerom under intervjuet som arbeidsgiver ønsker å se at du bruker. Enkelte spørsmål er derfor veldig standard og forutsigbare. Det gjør at du bør utarbeide en tankerekke omkring hvilken motivasjon du har for å søke stillingen og hvilke svakheter du har (ikke for alvorlig, men helst ikke for klisjè eller overfladisk). Videre bør du også bygge en argumentasjonsrekke for hvorfor din utdanning og erfaring har utrustet deg for stillingen.

Det samme gjelder når du får åpne spørsmål som «fortell meg litt om deg selv» eller «Hva er dine styrker«. Ikke bare ha korte stikkord, men lag gjerne en fortelling. Det er mye lettere for arbeidsgiver å forholde seg til en kort fortelling for å danne et inntrykk av hvordan disse styrkene vil passe inn i bedriften. Du bør også sette deg skikkelig inn i det bedriften holder på med og hvordan de jobber. Ved å se på bedriftens profil, kan du finne ut hvilke egenskaper de ser etter.

Hvor mye kan jeg forvente å tjene? 

Et spørsmål som er svært fristende å stille er hvor mye lønn en kan forvente i stillingen. Arbeidsgiver er ikke alltid begeistret for slike spørsmål, derfor bør en være forsiktig med å stille det spørsmålet. Når det er sagt, så har en ofte oppgitt lønnstrinn i utlysningen. Spørsmål om lønn, kan i hovedsak vente til kontraktsforhandlingene.

Det kan likevel hende at arbeidsgiver stiller deg et spørsmål om hvor mye du forventer å tjene i stillingen. Derfor kan det være lurt å gjøre en grundig undersøkelse, eller forhøre seg med bekjente i lignende stillinger, for  å finne et rimelig anslag av lønnsnivå. Ofte kan det være lurt å oppgi større kategorier. Eksempelvis vil det være fordelsmessig til å si «Lønnsnivået har ikke vært min hovedmotivasjon for å søke, men etter det jeg har hørt virker lønnsnivået å ligge mellom 400 000 – 450 000 i årslønn«.

Dett finnes dessuten mange andre tips å ta hensyn til, men det aller viktigste er å bruke tid på å undersøke bedriftens profil, hvilke egenskaper de spør etter og hva en slik rolle krever av deg som arbeidstaker. Deretter bør en bruke tid på finne ut hvordan en selv relaterer seg til denne profilen, hvilke styrker en bringer med seg og hvilken retning en selv ser for seg i et slikt arbeid. Bruk tid på å formulere fortellinger og argumentasjonsrekker. Intervjuet er en presentasjon hvor du som søker skal selge deg inn. Det betyr ikke at du skal tilby store lovnader, men du skal vise at du har lagt ned arbeid i å forberede deg og at du har noe å komme med. Husk at jo bedre du forbereder deg, jo lettere er det å mestre situasjonen. Vær avslappet, men fremoverlent. Få gjerne noen til å øve med deg i den bestemte situasjonen.

6

Hvordan bruke avslag som noe positivt

Så kan det komme avslag etter intervjuet. Da kan det være greit å spørre om hva som gjorde at du ikke ble vurdert videre. Ofte er arbeidstakere generøse med tilbakemeldinger i en slik situasjon, selv om enkelte oppgir diffuse begrunnelser som «Det var mange kvalifiserte søkere» eller «En annen var mer kvalifisert». Derfor er det lurt at du ber om en mer konkret tilbakemelding ved første henvendelse.

Jeg håper dette ga deg noen gode perspektiver på forberedelse av jobbintervjuet. Å få avslag er kjedelig, men det er ikke et nederlag. Et hvert avslag er en mulighet til å forbedre seg til neste intervju. Det er dette som er livets skole, og den er ikke så hard som mange skal ha det til.

Her er en liste over gode ressurssider:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s