Hvordan ende opp med jobb, ikke bare søke?

Så nærmer det seg et skifte i tilværelsen. Hele livet har en vært en del av et løp som leder en frem til en karriere. Barnehage, barneskole, ungdomsskole, videregående og universiteter har alle pekt frem mot en fremtid. Det har vært mange usikkerheter knyttet til hvilken fremtidig yrkesrolle jeg skulle ha, men nå har jeg snart kommet til det tidspunktet hvor jeg er nyutdannet og arbeidslivet skal inntas. Fremtiden ble plutselig fryktelig nær.

2018-03-22 09.19.33 am

For mange av mine nyutdannede venner, så har denne overgangen vært brutal. En mister ikke bare studenttilværelsen frihet og selvstendighet, men en mister også synet på fremtiden. Det blir liksom uklart hva en jobber frem mot. En kan gjerne si at det ikke er målet, men reiser som er viktig. Men uten et mål, blir det heller ingen reise. Så hvilke mål skal en sette seg når en har begynt i arbeidslivet? Skal en jobbe frem mot en karriere, å kjøpe leilighet eller stifte familie? Selv om jeg ikke er helt der enda, så tror jeg det kan være godt å forberede seg på en ny tilværelse.

Jeg har akkurat begynt å søke på stillinger, og i den sammenheng har jeg tenkt mye på det ovenfor. Hvilke stillinger kan jeg oppleve som meningsfylte? Og hvilke stillinger kan være et steg på en karrierestige? Svaret er ikke alltid lett å finne, men så langt har jeg fått muligheten til å søke stillinger som både er meningsfylte og som kan være med å bære karrieren videre.

2018-03-22 09.18.48 am

Det som ofte er utfordringen for en historiestudent er å finne stillinger hvor utdanningen har en umiddelbar relevans. Det finnes noen stillinger i museumssektoren eller innenfor arkiv, men det er gjerne stor konkurranse om disse. Særlig i områder rundt storbyene. Men historikere har en enorm kompetanse innenfor tekst og kildekritikk, noe som gjør dem gunstige i flere stillinger. Innenfor journalistikk og kommunikasjon har historikerne et fortrinn, men utfordringen er å ha tilstrekkelig med praksis så en blir vurdert i søknadsprosessen. Mediemarkedet er et felt med høy konkurranse og mange med relevant kompetanse, derfor må en kunne tilfredsstille visse krav for å få muligheten til å vise seg frem.

Nå finnes det også et økt marked for innholdsproduksjon og kommunikasjonsrådgivning, et marked som historikere bør ha noe å tilby. Andre områder er selvsagt konsulentvirksomhet innen tankesmier, politiske partier eller organisasjoner. Det finnes også en rekke stillinger ved forlag som burde være relevant. Og så kommer det innimellom tilbud om stipendiatstillinger, både i inn- og utland. Noe flere studenter burde vurdere å sikte mot.

2018-03-22 09.20.15 am

Det beste tipset for jobbsøking er å bruke nettverket, både for å få jobb gjennom dem og for å få referanser til stillinger. Min egen erfaring er at attester og referanser gjør deg mer tilgjengelig som potensiell arbeidstaker. Jeg har fått attester og referanser fra alle frivilligeverv og arbeidsstillinger. Dette er gode referanser som gjerne sier vel så mye om deg som person, som jobben du har gjort. Mange arbeidsgivere er like interessert i din personlighet som din kompetanse. Videre har jeg fått akademiske referanser fra noen av mine forelesere, og de kan være overraskende rause i sin omtale om sine studenter. Så ikke vær redd for å stille det. I tillegg kan venner og familie hjelpe deg med å skrive eller lese igjennom søknader. Det kan være lurt i den omfattende søknadsprosessen, ettersom en gjerne leser seg blind etterhvert.

Nå venter jeg på tilbakemeldinger fra de to første jobbsøknadene, og håper at de vil være de to siste. Men så vet jeg godt at en kan risikere å søke jobber over en lengre periode. Heldigvis er ikke det et nederlag å skrive søknader, men det er noe en også kan kose seg med. For meg har det nesten gått sport i å forbedre formuleringer og inkludere overraskende setninger i søknadsteksten. Sakte, men sikkert, blir tekstene bedre. Kanskje det er det som skaper gjennombruddet?

Uansett håper jeg at skal slippe å måte google «Hvordan ende opp med jobb, ikke bare søke?»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s