Det moderne slaveriet i en flyktningsituasjon

Høstens nyhetsbilde har vært preget av én nyhet, nemlig det tiltagende antall flyktninger som tar seg over Middelhavet til Europa. 19,5 millioner flyktninger var det på verdensbasis i 2014 og antallet vil trolig stige. Men midt inne i denne fryktelige situasjonen ligger faren for nok et fatalt utfall, nemlig innsankingen til det moderne slaveriet.

Det moderne slaveri.

Untitled design-3Fokuset på det moderne slaveriet har vokst betydelig de siste par årene, og i Norge har oppmerksomheten rundt denne problematikken økt betraktelig det siste året. Særlig de kristne organisasjonene og kirkesamfunnene har bidratt til å sette problematikken på agendaen. En viktig inspirasjonkilde er forskningen og arbeidet til Kevin Bales.

Professor Kevin Bales er en av verdens fremste eksperter og forskere på det moderne slaveriet. I sin bok ”Disposable People : New Slavery in the Global Economy”(2012) hevder han følgende

My best estimate of the number of slaves in the world today is 27 million. This number is much smaller than the estimates put forward by some activists, who give a range as high as 200 million, but it is the number I feel I can trust; it is also the number that fits my strict definition of slavery” (Bales 2012).

Her er det viktig å legge merke til at Bales bruker en svært konservativ definisjon, og at det derfor er mennesker som kan være i slavelignende situasjoner, men som ikke kommer med i beregningen.

I følge Bales er det et sted mellom 600-650 slaver i Norge(Bergens Tidende 2013), og under Thorolf Rafto Challenge sa Bales;

” If there is any country that can be slavefree it is this one” (Kevin Bales 2015).

Ila 2015 har det blir iverksatt en rekke tiltak for å ta opp kampen med det moderne slaveriet i Norge, bla gjennom å opprette egne avdelinger i politidistriktene og ved å gi 10 millioner til frivillige organisasjoner som ønsker å utrydde slaveriet i Norge (Verdens Gang). Med andre ord, vi er på riktig vei.

En kynisk industri, også i en flykningssituasjon

Men slaveriet lever videre og at bakmennene i menneskehandelen er svært kyniske er det ingen tvil om. En ser stadig hvordan en stjeler friheten til mennesker gjennom trusler, tomme jobbløfter osv. Samtidig vet vi at industrien vet å utnytte de mulighetene de får.

I en artikkel på NRK.no fremkommer det at 20 flyktningbarn har sporløst forsvunnet i Sverige(Norsk Rikskringkasting 2015). Dette gir et bilde en både har mistenkt og fryktet i sammenheng med den økende flyktnings tilstrømningen. Dette er nok et skrekkeksempel på hvor forferdelig denne industrien er, og at den tenderer til å utnytte mennesker som er i desperate og håpløse situasjoner. Vi må få en stopp på denne industrien og ende det Wilberforce startet for noen hundre år siden.

Hva skal vi gjøre?

Jeg vil så gjerne svare ALT, for det er det vi burde. Vi burde gjøre alt for å endre denne situasjonen og vi må begynne med Norge. Dersom en får bukt med industrien i Norge vil det være til enorm oppmuntring for ildsjeler, stater mm over hele verden. Det beste av alt er at det ikke er umulig. Bales skisserer innføringen av en ”business transparency law” som en nødvendighet for å ende slaveriet, samt en strukturert handlingsplan for offerer av slaveriet. Tankesmien Skaperkraft har også lansert noen tiltak som vertfall kan bidra til begynnelsen på slutten av det moderne slaveriet i Norge (Dagbladet 2015).

Akkurat nå er det viktigste å sikre at menneskene som kommer som flyktninger og migranter til Norge ikke blir utsatt for menneskehandleres grusomme industri, men at de kan være sikker og trygge. Kanskje er dette også en uvanlig sjanse til å avsløre gjerningsmenn og nettverk? Uansett så trenger dette emnet et økt fokus midt i den økende tilstrømningen av traumatiserte flyktninger, og vi må ikke være naive. Menneskehandlere vil utnytte situasjonen der den byr seg.

 

Litteraturliste:

Arntsen, E.O. (2015): 10 millioner til frivillige som vil bekjempe slaveri, VG[Internett]. Tilgjengelig fra: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/krim/10-millioner-til-frivillige-som-vil-bekjempe-slaveri/a/23502559/ Lest 14.09.15

Bales, K. (2012): Disposable people: new slavery in the global economy, Berkeley: University of California Press.

Buanes, F. (2013): Nær 30 millioner slaver i verden, BT [Internett]. Tilgjengelig fra http://www.bt.no/nyheter/okonomi/–Nar-30-millioner-slaver-i-verden-3006357.html, Lest 14.09.15.

Byrkjedal, M. & Tinmannsvik, I.(2015): Slik vil politkerne gjøre Norge slavefritt, VG [Internett] Tilgjengelig fra: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/slik-vil-politikerne-gjoere-norge-slavefritt/a/23494537/ Lest: 14.09.15.

Fyhn, M. , Kleiven, D. J, Masvie, A. (2015): Åtte tiltak for å bekjempe det moderne slaveriet, Dagbladet [Internett]. Tilgjengelig fra:

http://tablet.dagbladet.no/2015/05/06/kultur/debatt/kronikk/meninger/slaveriet/39028199/, Lest 14.09.15.

Klassekampen (2015): Tusenvis protesterte mot menneskehandel i Norge, Klassekampen.no [Internett]. Tilgjengelig fra: http://www.klassekampen.no/article/20150801/NTBI/1409031851, Lest 14.09.15.

Midtskog, R. E.(2015): Flyktningebarn forsvinner i Sverige, NRK [Internett] Tilgjengelig fra: http://www.nrk.no/verden/flyktningbarn-forsvinner-i-sverige-1.12550634, Lest 14.09.15.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s