Tre essensielle bøker

La oss være ærlige. Det finnes mange bøker som alle burde lese, men som ikke alle vil rekke å lese. Noen bøker vil en nok ikke oppdage en gang. Dessuten leser vi en rekke bøker i løpet av et liv, som vi raskt vil glemme.

Disse tre bøkene er ikke slike bøker. Dette er bøker jeg vil huske for alltid, og de er særlig spennende for deg som ønsker å lede, skape og finne løsninger på utfordringer. Det er de beste bøkene jeg har lest om å utvikle lederskap, skape gode prosesser for å finne gode løsninger og kanskje verdens beste bok på «Public Speaking». Det er store ord med store løfter, men jeg vet at de ikke vil svikte om du gir dem sjansen.

Steal the Show – Michael Port

Denne boka har forvandlet mitt syn på det å tale og samtale med noen. Om det er et jobbintervju, en salgs-pitch, en undervisningssituasjon eller annet, denne boka gir deg noen unike tips til hvordan du kan tenke, øve og skrive deg bedre i slike situasjoner.

Gjennom Michael Ports lange karriere som skuespiller, selger, leder og coach har han knekt noen nøtter som du også kan få gleden av. Han demonstrerer hvordan du kan bli en bedre og mer genuin formidler, ved å bruke helt enkle metoder og verktøy. Og det beste av alt, boka inneholder ikke bare tips som det tar langt å jobbe med, men den gir også enkle og konkrete tips som vil gjøre deg til en bedre formidler over natta.

Det er godt gjort å gi så gode tips at du blir bedre over natta, men den virkelige verdien ligger i tipsene som tar lengre tid å omsette. Så jeg anbefaler deg at du tar deg tid til å lese boka – men ikke glem å bruke tid på sette rådene ut i live.

Developing the leader within you 2.0 – John C. Maxwell

Denne boka er fantastisk. John Maxwell er en bestselgende forfatter. Han har bakgrunn som pastor og ulike lederstillinger, og er en svært anerkjent coach for ledere. Det som kjennetegner hans syn på lederskap er at han er ekstremt opptatt av en leders karakter og hvordan en jobber i forkant av situasjoner.

Denne boka er spekket med sitater som en kunne dekorert en hel bolig med. Det er mye visdom presset inn mellom permene, men den leveres med ydmykhet. Boka jobber først og fremst med hvordan du som leder kan jobbe med deg selv og lede deg selv. Den ønsker å ta deg lengre enn det en lederstilling kan ta deg. Den ønsker å utruste deg med dyptgående evner som ikke bare gjøre deg til en leder som gjør jobben sin godt, men en som kan være med å forandre verden for dem en leder. Sky is the limit.

I tillegg har boka skapt mye rom til selvrefleksjon ved å gi leseren konkrete oppgaver å løse. Dette er ikke bare en bok, men et viktig verktøy på veien mot et godt og ekte lederskap.

Design Thinking

Dette er ikke en enkeltbok, men et emne. Likevel vil jeg neven det fordi dette temaet er enormt viktig for den som ønsker å finne gode løsninger på vanskelige utfordringer. Den gjør det ikke bare mulig å finne gode løsninger, men den lærer oss å gjøre det på en morsom og god måte.

Det finnes to bøker jeg kan anbefale her. For akademikeren og den som elsker et presist og godt språk, anbefaler jeg Andrew Pressmans bok «Design Thinking – a Guide to Creative Problemsolving for Everyone«.

For den som derimot ønsker en morsom og kreativ fremstilling av selve prosessen er kanskje boka til brødrene David & Tom Kellys, «Creative Confidence: Unleashing the Creative Potential Within Us», et bedre valg. Uansett hvilken bok du velger, gir den deg gode verktøy, og et godt minuset, på hvordan du kan løse dine utfordringer ved å være brukerorientert i alle konsepter og produkt du skaper. Og begge bøkene gir deg gode råd om hvordan du innhenter informasjon skaper protyper, tester dem og lanserer det som fungerer – uten at det skal koste deg for mye. Det ligger mange nøkler i disse bøkene som du ikke kan la ligge, du må finne dem og bruke dem!

Det var noen bokanbefalinger å ta med seg inn mot en travel høst. Og i den anledning er det kanskje lurt å minne om noe som Maxwell sier i sin bok. Husk planlegg hvite felt i kalenderen!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s