Videoer skaper oppmerksomhet

Det å formidle, handler om å fange interessen til publikum. Slikt skjer sjeldent helt ut av det blå. Det krever at en presterer. Teksten må ha et tydelig innhold, gjerne litt spissformulert og med god flyt. Et bilde må være vakkert, men det alene holder ikke. Det må vekke en følelse. Gjerne glede, men kanskje like gjerne avsky eller empati.

Ikke mist motet – lek deg

Det er ikke rart at en kan miste motet av slike krav om å prestere og levere, men sannheten er at en ikke vet om en har levert på øverste hylle før noe er publisert. En kan tro at en har skapt noe som fanger interessen, men så oppleve at interessen forsvinner mellom fingrene dine.

Noen ganger har en kanskje prøvd for hardt. Jeg så nylig en video fra en utdanningsinstitusjon, hvor kommunikasjonsrådgiveren helt tydelig forsøkte å kommunisere en leder med lave skuldre og som stod for mangfold og inkludering. Rommet så ikke ut, med «tilfeldige» artikler slengt på skrivebordet. Og lederen selv så litt for bakoverlent ut – kunstig bakoverlent (det er noe med dress som gjør at det ikke ser helt bra ut å at en sklir ned i stolen med ene armen hengende over armlenet).

Selv om en lett kan gjennomskue slike direktiver fra en kommunikasjonsrådgiver eller at en mister interessen litt for raskt – er video en glimrende måte å fange interessen, om så bare i noen sekunder. I min egen arbeidssituasjon opplevde vi at en video nådde langt over det vi ville forvente – og det var ikke en særlig god video en gang.

Derfor er det synd at ikke flere bruker video, særlig med tanke på hvor lett det er å lage korte snutter som kan nå langt ut. Her kommer noen korte tips om hvordan en kan få de riktige klippene.

1. Gratis videoklipp

Det er ikke vanskelig å filme sine egne klipp. Men noen ganger kan det lønne seg å kjøpe ferdige klipp. Shutterstock.com er glimrende, men klippene kan likevel være i dyreste laget. Nå er det verdt hver krone, men en må da overveie hvor mye en skal investere. Gode klipp koster – og en får det en betaler for. En billigere og svært gunstig ordning er http://www.videoblocks.com. Her får en veldig god juridisk dekning, samtidig som en betaler mye mindre enn for klipp i Shutterstock.

Et alternativ er likevel pexels.com. De har ikke bare gratis bilder, men de har også et lite utvalg videoklipp. Kvaliteten er noe varierende, og søkekategorien er ikke optimert, men det finnes noen virkelige gullkorn der. Kanskje kan du bruke et klipp til å krydre opp filmen din med et droneklipp fra Maldivene?

Noen ganger handler det om timing. Denne videoen lagde vi under en regnværs periode. Da videoen var klar ble det sol i noen dager. Vi ventet til det ble regn igjen, og videoen traff godt.

2. MovieMaker eller iMovie? Oppgrader!

Apple tilbyr en mengde gode programmer. iMovie kan funke, men det lønner seg fort å investere i FinalCut Pro. Det er et lett og intuitivt program. Mulighetene er mange, og det finnes mange plugins (både gratis og til salgs) som kan heve kvaliteten. Adobe Premier er selvsagt et fantastisk program, men det kanskje aller beste alternativet er DaVinci Resolve. Det tilbyr mange gode masks og layovers som gjør livet mye lettere. Og det beste av alt er at det er GRATIS!

Noen ganger kan det enkle være mer enn godt nok. Her hentet fra et kort presentasjonsprotsjekt som ble laget for en sommerkampanje. Ikke revolusjonerende – men likevel svært virkningsfull.

3. Ha det gøy – utforsk kreativiteten din

Det kan være lurt å legge en slagplan for filmen din, men ikke la den hindre gode ideer og impulser. Tør å leke. Selvsagt må en levere på deadline – men noen prosjekter er det verdt å leke seg med, starte på nytt, gjøre endringer og gå mange runder før en leverer. De aller beste produktene er de som klarer seg gjennom denne prosessen.

4. Pirk, Pirk og Pirk

Det er gøy å skape. Det er kjedelig å rydde. Slik er det også med redigering og postproduksjon. Samtidig er det ingenting som er så irriterende som å sitte og dra seg i håret over en feil du ikke rettet opp. Eller den klumpen du får i magen hver gang du legger merke til at bildet ikke skifter helt i time (hater når det skjer). Se heller videoen 10 ganger for mye, og gjør de små endringene som skal til. Lag en responsgruppe som kan dele sine preferanser – det er ikke sikkert du trenger å følge alle deres innspill, men de kan være gode å få med seg.

Jeg håper det var gode råd å ta med seg. Da er det bare å ta frem kaffekoppen, finne frem penn og papir og å skrive ned de tusen ideene som du ønsker å sette ut i livet. Kos deg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s