Hjelp oss å hjelpe

Tittelen høres kanskje ut som et rop om å gi pengestøtte til en veldedig organisasjon, men det er ikke det denne teksten handler om. Den handler derimot om det å hjelpe andre til å kunne hjelpe deg. For det er få ting som kan føles like håpløst som en som ikke tar imot, eller viser hvordan andre kan være til hjelp. Det gjelder ikke minst for ledere.

Å være leder er ikke noe en er født med. Selvsagt er det noen sider en kanskje er sterkere på, men det å lede er først og fremst et produkt av mye prøving og feiling. En av de vanligste feilene som ledere gjør er å ikke la andre hjelpe og avlaste ens mange oppgaver. Deep Patel i Forbes sier det slik, «Good leaders know how to delegate and give those under them room to accomplish tasks in their own unique way». Dårlig lederskap er så følgelig preget av behovet for kontroll og manglende evne til delegering.

Å gi fra seg kontrollen

De fleste kan kjenne seg igjen at det å delegere oppgaver er vanskelig. Det er ikke en unik utfordring som bare rammer dem med ledertittler. Det samme problemet kan en finne i helt hverdagslige relasjoner. Kanskje har du mest lyst å kjøre bilen selv? Når du da først lar andre kjøre, kommenterer du kjøringen og holder deg fast i bilen. Eller kanskje du skal skru sammen en Ikea-hylle, vaske bilen, vaske noen klær eller noe annet? Kjenner du noen ganger behovet for å gripe inn?

Det er helt vanlig å ha lyst å gjøre noe selv. Enten fordi du har gjort det mange ganger før og kan gjøre det raskere, eller kanskje fordi du vet at du uansett vil bli stilt tusen spørsmål om hvordan en skal gjøre det. Uansett årsak, er det likevel mer nyttig at andre får lov til å finne ut av det selv og å stille de tusener av spørsmål som skulle dukke opp. Som venn, kollega, foreldre, søsken og leder, er det din rolle å la andre få ansvar for noen oppgaver.

Peter Barron Stark, CEO, poengterer glimrende at «leadership has very little to do with control and everything to do with influence». Som leder skal du ikke gjennomføre og kontrollere alle prosjekter, selv om du tidvis vil måtte kunne gjøre det. Men det viktigste er hvordan du bruker din innflytelse til å få frem det beste i menneske rundt deg og å stimulere dem til å levere det beste de kan. Det betyr at du noen ganger må gi opp en del arbeidsoppgaver. Noen ganger er det kanskje oppgaver som du ikke vil ha, men en må også tørre å overlate de prosjektene du selv gjerne ville hatt ansvar for. At dette kan føles vågalt er helt sikkert, men det er faktisk helt nødvendig for at organisasjonen eller bedriften skal kunne vokse.

HVORDAN ØVE PÅ Å GI SLIPP?

Det å delegere ansvarsområder til andre kan være en sårbar situasjon, nettopp fordi en må gjøre seg avhengige av andre. Det kan sitte langt inne å innrømme at en ikke kan drive en hel organisasjon alene, men det er likevel et viktig steg å erkjenne og handle på denne innsikten. I det du overlater oppgaver og områder til andre, viser du dem tillit. Når de så innfrir den tilliten, bygges det sterke bånd som gjøre at organisasjonen kan fortsette å vokse. Nesten like viktig er det signalet en sender ved å fordele arbeidsoppgaver. Det sender en tydelig beskjed til dem rundt deg at en står sammen om arbeidet og at alle er enormt viktige i den prosessen.

Entrepenør Raul Villacis trekker frem denne tillit som helt avgjørende for at en organisasjon skal kunne lykkes. Denne tilliten bygges ved at lederen gir slipp på oppgaver og evner å fordele dem, «The key to breaking this pattern is trust. Others may not do things the way you do, but empowering others to work your business is a sure way to create progress».

Det betyr ikke at en må gi helt slip på alle prosjekter. Kanskje du kan starte med å gi noen enkle oppgaver i starten, for senere å invitere kollegaen inn i enkelte prosjekter og til sist gi dem ansvar for prosjekter?

Trinnvis ansvarliggjøring

Et lite tips er å ikke la prosessen være overlatt til tilfeldighetene. Ta deg tid til å planlegge de ulike stegene for dine kolleger, gjerne 12 måneder frem i tid. En slik gradvis innføring og delegering gir dere en trygghet, samtidig som den bygger relasjonen. Det gir deg også mulighetene til å oppdage at vedkommende tar eierskap og ansvar for prosjektet.

Nå trenger ikke kollegene vite at de er med i en trinnvis delegering av prosjekter, men de vil definitivt legge merke til det og sette pris på det. Kanskje du er så heldig at du får oppleve det alle ledere drømmer om, «… your team might even do things better than you and that is when you will truly reap the rewards of letting go».

For kollegene dine ønsker svært gjerne ansvar. Jeg kjenner flere mennesker som har spurt lederen sin om de kan avlaste dem i en travel hverdag. Nå er det sjeldent at en leder sier nei, men det kan virke like sjeldent at lederen følger opp og faktisk overlater oppgaver til andre. De ansatte kan da raskt føle seg avvist og miste motivasjonen. Dette hindrer organisasjonen å vokse, og i noen tilfeller fører det til at arbeidsdagene ikke lengre er meningsfulle for ansatte. Da begynner en å se seg etter noe annet. For det er begrenset hvor lenge en orker å be lederen sin om hjelp til å hjelpe.

Liten liste til hjelp for å slippe kontrollen

  1. For den som liker å ha kontroll, kan det faktisk være nyttig å ha kontroll på selve prosessen med å gi fra seg kontrollen. Derfor kan det være nyttig å sette seg ned og skrive en fremdriftsplan for overføring av ansvar til en kollega.
  2. Prøv å skape en kultur hvor det er lov å prøve og feile. La møtene være preget av støtte, oppmuntring, inspirasjon og lidenskap. Lytt alltid til dem rundt deg og forsøk å lede dem til neste skritt. Prøv å unngå detaljnivå, men sleng gjerne rundt deg med ideer og vær støttende til ideer og innspill fra kollegene.
  3. Skap god kommunikasjon. Å kommunisere er alltid utfordrende, men det finnes gode måter å sikre at en kan snakke sammen. Et tips er å ha møter med tydelige formål for hva en skal snakke om og hva en ønsker å oppnå. Men minst like viktig er kommunikasjonen som foregår utenom møtene. Ta deg gjerne tid til å drikke en kopp kaffe eller slå av en prat om høyt og lavt. Det bygger ned usikkerhet og skaper mer flyt i kommunikasjonen. Det bygger igjen tillit, så den kaffen kan være gull verdt innimellom.
  4. Ta deg fri. Forfatter Mike Michalowicz sier i boken ‘Clockwork – design your business to run itself‘ at den beste måten å måle hvordan det går med organisasjonen du leder, er hvordan den klarer seg uten deg. Nå skal det sies at det krever litt arbeid før du kan ta deg fri, men det er likevel viktig å ta seg fri. Du kan få litt tips her i filmen under.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s