Norge var aldri et «shithole»-land!

Publisert i Aftenposten 16.01.18

Norske immigranter var aldri uønsket av amerikanerne. Å forsøke å gjøre et fattig Norge til et drittland, er billig journalistikk.

I Aftenposten 13.01.18. kan en lese at Norge var et drittland for amerikanerne under den store utvandringen. Forfatteren viser til at norske immigranter bosatte seg for seg selv og tjente dårlig. Artikkelen knytter dette til påstandene om President Trumps vulgære uttalelser forrige uke, men problemet er at det angloamerikanske majoritetssamfunnet aldri så norske immigranter som et problem i kraft av å komme fra et fattig Norge.

Artikkelen løfter frem noe som er lite kjent. Det er riktig at den norske immigrantgruppen var særlig bevisst sin etnisitet. De bosatte seg for seg selv utenom byer, giftet seg innad, beholdt lavtlønnede yrker og vernet om språket. Nå er det en utvikling med nyanser, men likevel hovedtrekkene. Selv om dette virker som dårlig integrering, så var det nærmest en ønsket situasjon for amerikanerne.

En sentral feilslutning er at lavtlønnede arbeidere var ansett som et problem. At norskamerikanere var lavere lønnet enn andre immigranter førte ikke til negative holdninger. Det er etablert innen forskningsfeltet at de uønskede var katolikker, jøder og personer som førte en umoral (f.eks.prostituerte). Dessuten sikret en privatisert fjern-kontroll av immigrasjonen at de fattigeste, sykeste og andre uønskede, aldri kom seg over Atlanterhavet. Dette uttrykkes i de senere kvotelovene som søkte å ramme immigranter fra Sør- og Øst-Europa.

Videre fremstilles sensuren av norskspråklige presse som et tiltak mot norske immigranter, men dette er misvisende. For det første rammet sensuren all fremmedspråklig presse. Årsaken knyttes til frykten for spioner omkring første verdenskrig. For det andre kunne den norskspråklige pressen bli unntatt kravet ved at høyt iakttatte norskamerikanere tilbød å avgi rapport ved betenkeligheter. Til sist var ikke nedleggingen av flere norskspråklige medier utelukkende grunnet sensuren, men grunnet generelle nedgangstider.

Den største feilslutningen er grunnet en mangelfull forståelse for kontekst og samtid. Norske immigranter ble aldri mistenkeliggjort i kraft av å være fra et fattig Norge. I den grad de møtte mistenkeliggjøring var det som del av en større immigrantkategori. Paranoiaen kan ha ført til enkelthendelser, men i all hovedsak var norskamerikanere en respektert gruppe som var akseptert som nærliggende det angloamerikanske i kultur og religion. Når første verdenskrig ble avsluttet avtok paranoiaen, og stoltheten over å ha norske aner ble mer eksplisitt. Å forsøke å tvinge et historisk Norge inn i en «shithole»-kategori basert på økonomi er en anakronisme som skapes av billig journalistikk.

At det amerikanske majoritetssamfunnet var positiv til norskamerikanere burde ikke være en fotnote, men er hovedtrekket i historien om amerikanernes holdninger ovenfor norske immigranter.

2 kommentarer om “Norge var aldri et «shithole»-land!

 1. Jeg lurer på motivasjonen for å skrive en slik artikkel. Er det et forsøk på å fremheve at «vi» nordmenn er bedre enn folk fra Haiti, eller ulike Afrikanske land?

  Situasjon i dag og nå er selvsagt forskjellig. Når en ser på begrunnelsen for hvorfor «Nordmenn» den gangen var akseptert, er det veldig fort å tenke rase / etnisitet. Sett med dagens briller er vel det NEPPE noe særlig aktverdig grunnlag. En ender da veldig fort i samme bås som Trump da han ble kalt rasist …

  Når er et land «Shithole» land? Når det er fattig? Når det har et dårlig styresett? Når det er borgerkrig? Når det er diktatur? Er Etiopia et «shithole» land f. eks. ? Landet er diktatur, men har hatt 10 % økonomisk vekst i året de siste 15 årene … Hva med styresett – Var Tyskland et «Shithole» under Nazi tiden …Styresettet da var jo mye mer brutalt enn i veldig mange land i dag (de fleste).

  En kan fort få følelsen av att hensikten med din kronikk er å hevde at «Norge, alltid har vært mye bedre enn disse landa» …..
  I det ligger jo nettopp samme holdning som Trump!

  Liker

  1. Hei Jørund,

   Dersom du leser teksten som jeg kommenterer, så tror jeg du vil sitte igjen med et helt annet inntryk.

   Motivasjonen for å skrive teksten er å sette søkelyset mot hvordan en forstår historisk kunnskap og hvorvidt konteksten til disse to fenomenene er like eller ulike. Det er derfor jeg understreker hva som er den etablerte hovedfortellingen som er fremforsket over mange år. Legg også merke til at jeg aldri bruker begrepet Nordmenn.

   Jeg mener selvsagt ikke at nordmenn er bedre mennesker enn mennesker fra Haiti eller andre steder. Her tror jeg du leser inn et innhold i teksten som ikke er der, nettopp fordi du ikke har hele konteksten til debatten. Jeg anbefaler deg å gå inn på aftenposten.no og lese de to tekstene sammen.

   Til sist vil jeg bare understreke at jeg opplever Trumps vulgære uttalelser som frastøttende. Samtidig kan vi ikke droppe all kritisk sans og samling når vi omtaler hans banaliteter. Og det er det jeg egentlig kommenterer her.

   Håper det var litt oppklarende.

   Hilsen,

   Kristoffer

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s