Studenter og deltidsstillinger

Publisert i StudVest.no 21.02.17. Denne uken fikk jeg æren av å kommentere et etablert narrativ om studentøkonomi og deltidsstillingens negative konsekvenser for studiene.Du kan lese den publiserte versjonen her.

Innledning
Den siste tiden har det kommet frem at flere studieretninger tilbyr fag med en forventet egenandel. Det er selvsagt beklagelig med et brudd av gratisprinsippet. Nå er det ikke dette som engasjerer meg i debatten, men den ukritiske oppslutningen til narrativen om at studenter er tvunget inn i deltidsjobber som rammer studiehverdagen. Det er påtide å ta et oppgjør med dette narrativet.

Deltidsstillinger rammer studiene
Det er Leder i Studentparlamentet ved UiB som videreformilder den etablerte narrativen om at studentenes økonomiske støtte ikke er tilstrekkelig til å få endene til å møtes. Dermed blir studentene tvunget inn i deltidsjobber som er så krevende at det går utover studiene. Jeg er grunnleggende enig i at samfunnet bør se verdien av utdanning, og at politikerne burde øke den økonomiske støtten. Samtidig skulle jeg ønske at mine medstudenter ser at deltidsjobber er mer enn det å tjene penger.

Erfaring, selvinnsikt og effektivisering
Mange studenter jobber deltid og noen har en deltidsjobb som er relevant for studiene. Andre har tatt seg arbeid som ikke har noen umiddelbar relevans for deres fagretning, men det betyr ikke at erfaringen er verdløs!

Selv har jeg stått opp tidlig for å rydde bort løv fra et uteområde som vil være like ille dagen etterpå, utvekslet smil med overnattingsgjester ved midnatt, og jeg har stått i et musikkrom med hørselvern og hørt elever som slår seg igjennom en øvelse av det som orginalt var en fantastisk Coldpaly-låt.

Selv om dette utgjør noen timer i uken, så har det alltid vært plass til studiene. Det var nettopp deltidsjobbene som tvang frem en struktur og en effektivitet. Deltidsstillingen ble en bonus som skapte effektivitet og som gav meg penger til å reise litt ekstra, i tillegg til erfaring og større selvinnsikt.

Timeplanens paradoks.
Nå tror jeg at det er helt andre aktiviteter som fyller timeplanen vår. Mange studenters værste mareritt er prokrastineringen – den trangen til å vaske klære, støvsuge og lage en treretters middag fremfor å lese til eksamen. Denne trangen er et vanlig fenomen, men den er fult mulig å bekjempe.

Matthew Kimberly, Forfatter og Gründer, sier; «… feeling overwhelmed is not necessarily a function of having too much to do, but rather not knowing what to do next”. Jeg tror det er utfordringen for mange studenter. Vi har ikke for mye å gjøre, men vi har ikke lært å strukturere hverdagen. For flere av mine medstudenter har en litt fullere timeplan bidratt til økt effektivitet. Noen har tatt på seg et ekstra verv, eller en deltidsstilling, og opplevd at det har gitt dem mer tid til overs.

Dette paradokset er interssant fordi det utfordrer narrativen om at deltidsjobber rammer studiene. Nå skal en ikke underkommunisere individuelle forskjeller og at en må tilpasse arbeidsmengde etter egne behov, men jeg tror det er fordelaktig å få fylle timeplanen med en deltidsstilling.

Å justere en narrativ:
Nå betyr ikke dette at studentenes økonomiske støtte er tilstrekkelig. Innlegget er heller ikke ment som en pekefinger. Tvert imot så ønsker jeg å utfordre denne narrativen for å gjøre oppmerksom på de positive sidene ved deltidsstillinger. Dersom den reduserers til en utelukkende økonomisk beslutning tilfører en studentene en ekstra belastning. Det trenger ikke være slik at det bare er studenter med dårlig økonomi som tar en ekstrajobb. For mange studenter handler det om erfaring, variasjon eller et ønske om å også skape sin egen inntekt.

Det finnes også studenter som gjennom kloke beslutninger lever godt på støtten fra lånekassen. Med det i bakhodet tror jeg også at denne narrativen bygger på en identifiseringsfeil og at det ikke er middlene som tvinger oss i deltidsstillinger, men heller valg og livsstil. Derfor er det tid for å frifinne deltidsstillinger fra deres dårlige rykte som ødeleggende for studiene og vise til deltidsjobbens positive sider.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s