Frihet til Enhet

Preken i Fredrikstad domkirke, 21.08.22

«Da skal dere kjenne sannheten, og sannheten skal gjøre dere fri». 

Har du noen gang følt deg fanget i en rutine? Eller kanskje du føler deg fanget i en vane som du ikke greier å bryte ut ifra. 

Jeg har mange eksempler på vaner og rutiner som jeg gjerne skulle brutt, men som jeg virkelig har problemer med å bryte med. Jeg har for eksempel et kort til det lokale treningssenteret, som jeg sist brukte i midten av juli. Nå har det jo vært ferie og travelt på jobb siden da. Og ja, det å finne på unnskyldninger er også noe jeg gjerne skulle sluttet med.

Men i denne teksten så får vi lese om det å bli fri fra noe. Fri fra noe vi gjerne skulle brutt med, men som vi ikke klarer alene. At noe kan være annerledes enn det vi opplever her og nå. Og det har noe med Jesus å gjøre. Han kan sette oss fri. Han kan sette oss i stand til å gjøre noe annerledes. 

Frihet til å velge enhet

I dag så er jeg her fordi dere har valgt å være med på noe stort. Dere vil være med å støtte noe som er underlig, ja nærmest mirakuløst. Noe som skjer fordi Jesus har satt mennesker fri. Fri til å velge enhet og fellesskap, der uenighet og konflikt råder. Dere har valgt å være med på å støtte kvinner for fred. Bnot Yeshua, Jesu døtre. Et møtested for en gruppe kvinner som ønsker å være i fellesskap på tross av alt som skiller dem. De samles om det som binder dem sammen, nemlig troen på Jesus. For de er jesustroende jøder, kristne arabere og palestinere. Det er for mange en utenkelig tanke, men de møtes. De har valgt å leve i fellesskap med det som binder dem sammen. 

Som det står i Johannes 17

«Jeg ber ikke bare for dem, men også for dem som gjennom deres ord kommer til tro på meg. Må de alle være ett, slik du, Far, er i meg og jeg i deg. Slik skal også de være i oss, for at verden skal tro at du har sendt meg. Den herligheten du har gitt meg, har jeg gitt dem, for at de skal være ett, slik vi er ett:»

Johannes 17:20-22 N11BM

Må de alle være ett! 

La meg si at det koster å være ett for disse kvinnene. Det koster for dem som velger å leve ut enhet. Men de deler også et sterkt vitnesbyrd om en som setter fri. 

Den Norske Israelsmisjon drev i mange år et forskningsprogram som het Bridgebuilders. Da samlet vi 10 jesustroende jøder, 10 kristne palestinere og 10 norske kristne. De møttes først i Norge i noen uker, før de møttes i Jordan i Wadi Rum. 

Etter en av samlingene i Jordan, kom de gående sammen mot en israelsk millitærpost. En av soldatene der var helt i sjokk over det han så. Kunne palestinere og israelere virkelig være venner? Hvordan kunne det ha seg!? Soldaten stoppe dem for å spørre, og han fikk svar. Vi er trossøsken. Vi tror på Jesus og han gjør oss til ett fellesskap. 

Soldatene ble så nysgjerrig på dette at han spurte om å få et nye testamentet. Han så at de var satt fri og gjort til ett. «Må de alle være ett[…] , for at verden skal tro». Det er et sterkt vitnesbyrd og en utfordring til oss her også. For kanskje kan også vi øves i å leve ut enhet, selv med dem vi er uenige med. Slik disse unge palestinerne og israelerne gjorde. Eller slik som kvinnene i Bnot Yeshua gjør. Det kan koste dem mye, slik også lesningen fra Romerbrevet minner oss om. Det kan koste noe å leve som Guds barn og å leve ut enhet. For noen av de som har vært med i Bridgebuilders og Bnot Yeshua. har det kostet relasjoner og anseelser. Prisen kan være høy. Ja, det kan virke umulig, men Jesus setter oss også fri. 

Frihet til enhet. 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s